Omskola sparris

Omskola sparris

Omskola sparris

Jag har sökt på både svenska och utländska sidor om att omskola sparris men hittar inget bra. Så nu delar jag med mig. Jag vet egentligen inte mycket alls men tänker såhär. Sparris kan självså sig så de borde klara av en normal planteringsjord de växer också snabbt så de borde behöva en hel del god näring.

Enklast har varit att skola om de plantor som grott i pluggbox. Fylla nya krukan med jord göra ett hål, stoppa ner den lilla jordklumpen med rot och allt, trycka till runt om med ny planteringsjord, vattna och ställa svalt och ljust.

Jag har omskolat sparrisen en och en i 7 cm krukor, på samma höjd de stått i utdrivningsstadiet. Jag har alltså inte satt dem djupare, så de får massa blöt jord kring halsen. Jag har helt enkelt inte vågat, med mer än några få plantor som vuxit sig lite för höga i bredsådden. Det får bli ett test, om det lyckas är det ju jättebra. I några krukor har jag dessutom satt fler sparrisplantor  för att se hur de utvecklas tillsammans. Det tar mycket plats med alla krukor, så det hade varit toppen om de klarar sig tillsammans i en kruka frm till nästa omskolning.

De bredsådda sparrisplantorna var besvärligare att inte skada. Dels föll bredsådden sönder när jag tog ur den ut tråget, dels var rötterna på plantorna mycket mer spretigt fördelade. Sparris har hårda rötter inte sådär mjuka och följsamma som andra växter. Så jag blev rädd för att bryta av dem vid omskolningen. I pluggboxen var dessutom roten ganska rak så även om all jord trillade av på en del av sparrisplantor så gick det fint att sätta ner roten i den nya krukan och trycka till runt om med ny jord, utan att riskera att skada rotsystemet. 

Nu har jag omskolat sparrisen en och en, de flesta i var sin kruka. Jag vet inte om jag gjort rätt men det visar sig och jag ska dela med mig av det lite längre fram. Jag räknar med att behöva omskola sparrisen en gång till under året i ännu en lite större kruka. Hur jag hanterar dem till hösten får plats och utrymma avgöra. Jag ska testa att omskola sparris i någon typ av pallkrage eller kallbänk alternativt tunnelväxthuset, för jag har förstått att många plantskolor som säljer sparriskronor låter de växa till sig på friland  eller liknande innan de säljs som färdiga kronor. Jag är nyfiken på vad som tar minst plats med ett hyggligt resultat. Att ha alla plantor inne nu under extrabelysning tar enorm plats, så för att underlätta måste jag hitta bra lösningar om jag ska kunna fullfölja min plan med att rama in odlingskvarteren med magiska sparrisplymer som barnen kan springa runt. Sedan kommer det ju förhoppningsvis ge fin skörd av sparris till hela familjens årsförbrukning av denna fina primör. Även om det tar fem år till full skörd så känns det väntan värt.

/Therése Franzén

Leave a Reply

Close Menu