Kycklingar till Påsk

Kycklingar till Påsk

Kycklingar till påsk

Att ha hönor i trädgården är en tillgång. Barnen älska att plocka ägg ur redet och i år får vi kycklingar till påsk! Det är första gången vi kläcker av egna ägg vilket gör det extra spännande. Det piper små kyckling pip i äggkläckaren nu. Några har fått hål på skalet och endel har redan kläckts och flyttat in under värmelampan. Förhoppningsvis har vi 20 kycklingar till påsk.

Av 24 st ägg var alla befruktade. Jag har endast behövt ta bort fyra ägg som inte utvecklats som de ska. Måste tillägga att flera av äggen har legat ute i minusgrader innan jag har tagit in dem, även om jag har försökt att plocka dem så snabbt som möjligt efter de har värpts. Det blir blandraskycklingar av nästa alla. Vi har svart koppar Maran, svart och pärlgrå stor Orpington samt fyra Sabelpoot höns tillsammans med en Dvärgkochin tupp. Stortuppen är pärlgrå Orpington.

 

Barnen är så förväntansfulla de springer fram och tillbaka för att kika in vad som händer i äggkläckaren.
Jag öppnar kläckaren två gånger om dagen och plockar ut nya kycklingar och äggskal. De får bo i en stor plastback med värmelampa första veckan. Tidningspapper och halm i botten och så mat och vatten förstås. Därefter ska kycklingarna flytta ut till hönshuset. Där har jag en stor bur som jag gjort av en gammal byrå. Sedan blir det ännu en flytt till större bur i hönsgården, innan de senare i vår får flytta in med de andra. Då ska de vara starka nog.
Håller tummar och tår för att allt ska gå bra nu.

 

Men visst är det något speciellt med kycklingar till påsk!

/ Therése Franzén

Leave a Reply

Close Menu