Så sparris från frö

Så sparris från frö

Sparris, så fin som uppvuxen planta och den läckraste primör. Ett måste i vår köksträdgård, tänker jag. Så nu har jag fått  fullkomlig odlar hybris på sparris. Min tanke är att driva upp mängder av plantor från frö under denna säsong, för att senare rama in alla nya kvarter i köksträdgården med härlig sparris. Dessutom har jag en vision om att det kommer bli härligt för barnen att kunna springa runt och gömma sig och hitta egna små vrår bakom de höga nästan magiska sparrisplymerna. Som amatör och nybörjar odlare av många grödor även sparris. Tänkte jag redan från start dela med mig av hur jag testar att så sparris från frö, vad som går fel och hur resultaten blir. Kanske någon slipper göra mina misstag eller inspireras till att haka på i min odlarglädje.

Så sparris från frö

Nu har jag testat två sätt att så sparris. Dels i pluggbox med 49 små celler av sorten ‘Argenteuil’. Här sådde jag sparrisfrön ett och ett utan att först ha blötlagt dem, i såjord. Det tog 18 dagar för dem att gro i söderfönster. Det kan säkert ta mycket längre tid men jag blev positivt överraskad, då det står att det kan ta flera veckor för ett hårt sparrisfrö att gro. Kanske var det det varma och fuktiga klimatet inne i pluggboxen som skyndade på processen. Fröna har grott i jämn takt och plantorna har blivit ungefär lika stora på samma tid. 

Det andra sättet som jag har provat är att helt enkelt bredså sparrisfrön, i en vanlig druvask från butiken, ca 50 frön i såjord, av sorten ‘Mary washington’. De blötlade jag i vatten två dygn före sådd, enligt instruktioner på förpackningen. De såddes en vecka efter den första omgången och grodde bara ett par dagar senare än dem i pluggboxen. Det tog nio dagar. Blötläggningen av fröna måste ha skyndat på processen. Här är dock resultatet något ojämnare, flera frön har tagit längre tid på sig att gro och vissa har inte grott alls. När det har blivit dags för omskolning av de första sparrisplantorna som grott i bredsådden är det alltså flera små små plantor som precis har grått och jag har väntat lite extra med att omskola då jag velat att fler frön skulle gro bättre. Det har i sin tur inneburit att de första fröna som grodde har skenat iväg på höjden, trots bra belysning.

Utvärdering

Något jag kan konstatera är att det går fort när fröet väl har börjat gro och plantan börjar växa. Sparris växer snabbt, redan som bebisplanta helt enkelt, något jag tar med mig!

Sådden i pluggbox tvingade mig att omskola redan efter en vecka. Dels ville jag inte att plantorna skulle skena iväg och dessutom behövs ju näring. Den lilla mängd såjord som finns i pluggen ger ju ingen näring åt den stackars bebisplantan.
En annan sak jag tar med mig är att inte blötlägga och bredså igen. Det får hellre ta lite längre tid och ge ett jämnare resultat. Dessutom kan det ju vara till fördel att man inte kan vänta så länge med omskolningen, man tvingas och det blir lixom av. Annars var plantorna mycket enkla att ta isär från varandra även om rötterna blir mer spretiga i bredsådden.

Det lockade mig till att våga lägga två frön i min nu tredje sådd av sparris. De är placerade i den grå pluggboxen med 49 små celler, utan att blötläggas. Jag har läst att andra odlare också lägger två frön i småceller och sedan delar dem med gott resultat. Det ska bli spännande att följa upp. Detta är en sådd av ‘Vildsparris’ från frön jag råkat komma över.

 

/ Therése Franzén

Leave a Reply

Close Menu