Förgro potatis

Förgro potatis

Jag börjar förgro potats i mitten av mars. Jag räknar då med att kunna sätta ut potatisen från mitten av april, början av maj på friland här i odlingszon 4. I år är dock våren sen, det kräver lite tålamod men det brukar i regel lösa sig. Eftersom det går bra att täcka potatisen så klarar den lite köldknäppar. Har blasten vuxit sig lite hög går det bra att klippa ner den en aning så den inte fryser gång på gång, utan istället skyddas av täckmaterialet första tiden, om man är tidigt ute och sätter net potatisen vill säga.

I år har jag valt att förgro potatis i sålådor med jord. Jag lägger helt enkelt potatisen på jorden, trycker till så det inte är luft under och vattnar. Sedan ställer jag den ljust och svalt. Ser till att hålla jorden fuktig för då bildas fina rötter och knubbig blast. Dåligt ljus gör att blasten skenar iväg men det kan även för mycket värme göra. Försök hålla runt 15-17 grader, det brukar fungera utmärkt hos mig. Jag förgror all potatis samtidigt både tidiga och sena sorter.

I år blev det sex stycken sorter:

  • Orla, tidig 1kg
  • Princess, sommar 1kg
  • Amandine, sommar 1 kg
  • Pink Gipsy, sommar 1 kg
  • Red Emmalie, höst/vinter 1kg
  • Osprey, höst/vinter 1 kg- sägs vara en bättre & friskare King Edward

Andra år har jag odlat Rocket, Asterix, Cherie och Sparrispotatis.

Potatisen lades för att förgro den 15:e mars och igår når jag tittade till den hade det kommit upp så fina små groddar, super härligt tycker jag. Nu gäller det bara att hålla dem med ljus så de utvecklas i lagom tackt fram till slutet av april. Två veckor har det alltså tagit för potatisen att utvecklas så här bra när man lägger dem på jord. Det ger goda förutsättningar för friska plantor som är mer redo när de kommer ut i köksträdgården eller där det finns plats för denna fina gröda.

Vi har dock inte mycket plats för just potatis i år, dels fick jag stora problem med knäpparlarver och skorv förra året, på den sena skörden framförallt. Det gör att jag inte vågar odla några rotgrönsaker i det kvarteret i år. Jag hade två bäddar till potatis där av totalt sex stycken, men jag vill ju inte mata knäpparlarver i någon av de andra bäddarna heller om det skulle vara så att det finns ägg eller larver kvar där sedan bäddarna anlades. De lever på gräsrötter men i brist på det går de på andra grödor. Läste någonstans att de lever i jorden i tre år innan de utvecklas vidare.

I år blir det i stället att odla all potatis i pallkragar, kanske några åker ner i en nyanlagd perennrabatt där det finns plats, vi får se. Att odla potatis i pallkragar går fint. Eftersom jag visste om våra förutsättningar inför detta potatisåret är det också anledningen till varför vi odlar sex olika sorters potatis, av mindre mängd. Det är lättare att hålla isär sorterna av potatis i pallgragar vilket gör att vi testar några nya sorter. Jag är spänd på den röda ‘Red Emmalie’. 

/ Therése Franzén

Leave a Reply

Close Menu